Vigyázó Szemek

Vigyázó Szemek

Hányszor nyomod meg a telódat naponta?

2017. október 18. - Vigyázó Szemek

Tippelj! Hányszor érsz naponta a telódhoz? 100-szor? 200-szor? 500-szor? Ezerszer? Nem. Többször.

Persze, azt tudod, hogy sokszor. Mert mindig a zsebedben vagy az asztalodon van, ha nem csörren, akkor is ránézel, hogy jött-e valami üzenet, mi újság a fészbukon, ki mit lőtt fel az instára. Unalomból előveszed sorban állás közben, az orvosra várva, a metrón, a buszon, a villamoson és este is, tévézés helyett. Nézz magadba: Te is addiktív vagy.

smartphone-1894723_640.jpg

És most jönnek a tények. A Dscout kutatásai szerint a heavy userek naponta 5.427-szer érnek a mobiljukhoz. Ha nem ebbe a kategóriába sorolod magad, akkor se dőlj hátra, mert a szám akkor is óriási.

2.617. Igen, kétezerhatszáz-tizenhét alkalommal érinted meg a telódat naponta. Nem hiszed? Akkor számolj utána!

Az említett cég közel egy héten keresztül vizsgálta a véletlenszerűen kiválasztott Androidos felhasználókat egy, a telefonjukba épített speciális szoftwer segítségével. A szoftver minden egyes képernyőérintést számolt. Ennek alapján egy átlagos okostelefon tulajdonos évente kábé egymilliószor nyomja meg telója érintőképernyőjét. Hogy ez sok vagy kevés? Mindenki döntse el maga.

A vizsgálat azt is rögzítette, hogy az átlagos felhasználók előnyben részesítik a gyors, néhány másodperces rápillantásokat, így naponta összesen 145 percet töltenek el a teló használatával. Az addiktívabbaknál ez a szám jelentősen magasabb, napi 225 perc.

Ami a legfurcsább: legtöbben éjszaka is csekkolnak. A felmérés szerint a használók közel 90%-a éjfél és hajnali öt között legalább egyszer rápillant a képernyőre, miért is? Talán a pontos időt megnézni...

Amikor a vizsgálati alanyokat szembesítették a számokkal, sokan meglepődtek. Legtöbbjük jócskán alábecsülte az érintések számát. Hogy ez az egész miért érdekes? Mert rámutat arra, hogy a figyelmünk mennyire szóródik az okostelefonok használatával. Nemcsak sokszor, de sokfélét is csinálunk egyszerre, az elmélyült, huzamosan csak egyetlen irányba figyelő tevékenységek száma hatványozottan csökkent az okostelefonok használatával.

Hogy ez miért és kiknek érdekes, arról legközelebb írok majd...

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vigyazoszemek.blog.hu/api/trackback/id/tr4013014780

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

midnightcoder2 2017.10.19. 07:16:31

Igazából ez nem a mobilon múlik, hanem a faszbúkon és a többi idióta közösségi oldalon. Én is sokat használom a mobilom: ezen olvasok könyvet, néha ezen internetezek, tanulok, ezen nézem meg hogy érdemes-e várni a buszra, ezzel navigálok ha ismeretlen helyre megyek, néha játszok, sőt van hogy programozok rajta, de ezeken a hülye oldalakon szinte soha nem járok se mobilon se gép előtt. Így aztán ha éjszaka megnézem a mobilom, az bizony tényleg azért van, hogy tudjam mennyi az idő.

2017.10.19. 11:42:21

Nos, aligha jó ez a szám. Egy kinyithatós samsung butatelefonom van, akkor használom, amikor telefonálok, és alig tartom magamnál. Így kb 3 hétig bírja egy töltéssel.

laposmacska 2017.10.20. 13:05:49

És ebből a cseteléssel keletkezett "leütések" mennyit tesznek ki? Manapság épp az a lényege, hogy kapcsolatban maradjunk egymással, amit már többnyire nem hanghívással teszünk...
süti beállítások módosítása