Vigyázó Szemek

Vigyázó Szemek

Főnök lennél? Rossz hírem van...

2017. szeptember 26. - Vigyázó Szemek

Különös kultúrája van hazánkban annak, ahogyan az emberek a munkahelyüket és feletteseiket szidják. Bárkit kérdezhetünk Magyarországon, az utca teli van elégedetlen munkavállalóval. Amikor belépünk egy boltba, az unatkozó, egymással beszélgető eladók kivétel nélkül egyetlen dologról diskurálnak: szidják a főnököt. Soha, de soha nincs ez alól kivétel.

cup-2592041_1920.jpg

Nekem, hála az égnek, volt néhány jó főnököm. És volt néhány rettenetes. 25 év munkaviszony után talán már leírhatok néhány megállapítást ebben a témakörben. Mára már azt is tudom, hogy mitől jó egy főnök. Hát nézzük csak:

1. TUD. Azon a területen, amit vezet, szakmai tudása kiemelkedő. Teljesen mindegy, hogy az egy cukrászat, egy varroda, egy múzeum vagy egy IT cég, az első számú vezető legyen megkérdőjelezhetetlen személyisége annak a területnek, amit vezet. Miért? Mert különben nem lesz tekintélye.

2. ÉRT. Egy jó főnök érti, hogy mi folyik körötte, átlátja a vállalat folyamatait, érti a világ mozgását és a trendeket. Ha ez nem stimmel, akkor a vezető korszerűtlen. Ha a vezető korszerűtlen, akkor a vállalat-intézmény lemarad, az egy helyben topogás pedig lassanként visszafordíthatatlan lecsúszásba fordul.

3. ÉREZ. Egy jó főnök nem gép. Érti és érzi azokat a gondolatokat, rezdüléseket, amelyeket alkalmazottai közvetítenek. Nem kell folyamatosan mindenkivel lelki életet élni, de fontos, hogy beosztottaiban ne csak a rendelkezésre álló munkaerőt lássa, hanem az embert.

4. HALL. Egy jó főnök meghallja, amit mondanak neki. Agya nem lezárt doboz, amelybe már semmi nem fér, hanem nyitott, tiszta füzet, amibe szívesen felír a kollégáktól érkező ötleteket és elképzeléseket.

5. LÁT. Egy jó főnök pontosan látja, hogy ki mennyit ér. Megérti, hogy ahhoz, hogy ő maga nagy legyen, értékes emberekkel kell magát körülvennie.

6. DOLGOZIK. Egy jó főnök nemcsak a jelenléti ívet kéri számon másokon, hanem önmaga is sokat, példamutatóan dolgozik. Naponta kétszer ír alá, leveleit megválaszolja. Telefonja nem a fiókban csörög, nem él rejtőzködő életet. Nem jön zavarba egy kérdéstől, nem habog és mutogat másokra. Arcával és gondolataival képes egy egész intézményt képviselni, jelen van a hazai és nemzetközi színtéren. Tehát dolgozik. Azt csinálja, ami a feladata: vezet.

7. ÉS KÖSZÖN! Egy jó főnök köszön a kollégáinak és beosztottainak. Mivel tudja, hogy a siker mindig csapatmunka, így embernek tekint mindenkit, aki vele, érte, egy közös célért dolgozik.

Száz szónak is egy a vége: rossz hírem van. Egy főnöknek, kedveseim, nem lesz elég a kommunikáció szak. Főnöknek születni kell.

A bejegyzés trackback címe:

https://vigyazoszemek.blog.hu/api/trackback/id/tr1612885826

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása